Kasztany jadalne występują również w Polsce, głównie w zachodniej Polsce i na Śląsku. Osobom, które pamiętają serial "Stawka większa niż życie", kasztany pewnie kojarzą się z placem Pigalle w Paryżu ;)
Obecnie można kupić surowe lub gotowane w sklepach, a pieczone na różnych targach.
- 1 kg kasztanów,
- 2 cebule,
- oliwa,
- 20 g grzybów suszonych (prawdziwki),
- 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego),
- prażone pestki dyni,
- sól,
- pieprz,
Kasztany
umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka,
zalać gorącą wodą (te ktore się uniosą na pwierzchni wody, wyrzucić) i gotować 20-25 minut.
Ugotowane
kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki.
Do
garnka wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki
cebulę, przesmażyć, dodać pokruszone grzyby i mieszając
przesmażyć. Wlać bulion i dodać kasztany. Gotować pod
przykryciem, aż kasztany będą miękkie.
Zmiksować,
doprawić do smaku solą, pieprzem. Przetrzeć przez sito.
Przed
podaniem posypać pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz