Zupę ogórkową można przygotować używając wywaru mięsnego lub warzywnego. Proponuję zupę na wywarze z nóżek wędzonych - smak wędzonki i kleistość nóżek....
- 2 wędzone nogi wieprzowe,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- 500 g ogórków kiszonych,
Włoszczyznę
umyć, obrać.
Do
garnka włożyć nogi, włoszczyznę i przyprawy. Zalać zimną wodą
i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Wywar
przecedzić, dodać do niego ogórki starte na średniej tarce.
Zagotować.
Można dodać do smaku sos z kiszenia ogórków.
Można
podać ze śmietaną.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń