sobota, 14 listopada 2015

Zupa ogórkowa na wędzonych nóżkach


Zupę ogórkową można przygotować używając wywaru mięsnego lub warzywnego. Proponuję zupę na wywarze z nóżek wędzonych - smak wędzonki i kleistość nóżek.... 

  • 2 wędzone nogi wieprzowe,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • 500 g ogórków kiszonych,

Włoszczyznę umyć, obrać.
Do garnka włożyć nogi, włoszczyznę i przyprawy. Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Wywar przecedzić, dodać do niego ogórki starte na średniej tarce.
Zagotować. Można dodać do smaku sos z kiszenia ogórków.

Można podać ze śmietaną.


2 komentarze: