Kawałki
ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej
aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili,
pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na
małym
ogniu, aż elementy ryby będą miękkie.
Przecedzić
wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby,
pokrojone na 1 cm szerokości paski.
Gotować
około 3-4 minut.
Wyjąć
rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą
i cukrem.
Warzywa
podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni.
Na
dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę.
- 1 trawa cytrynowa,
- 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*,
- 2 liście limonki,
- 1 – 2 chili,
- kawałek świeżego imbiru (2 cm),
- kawałek kopru włoskiego,
- kawałek pora,
- 1 marchewka,
- 1/2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...)
- sok z 1 limonki,
- 70 ml mleka kokosowego,
- 50 g pokrojonej w julienne marchewki,
- 50 g pokrojonego w julienne selera,
- sól,
- cukier,
*Ja
przygotowałam zupę z kręgosłupa i głowy turbota. Użyłam filety
z turbota i łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz