Ciasto
orzechowo migdałowe,
to taki keks bez rodzynek, fig, daktyli... ;) Świetna alternatywa dla tych, którzy
ich nie lubią ;) A także odpoczynek, od tradycyjnego keksa :)
Orzechy
i czekoladę pokroić niezbyt drobno.
Mąkę
pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło
utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi
być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i
cukier puder.
Następnie
dodawać mąkę i brandy waniliowe.
Masę
wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać.
Przełożyć
do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
- 110 g mąki pszennej,
- 200 g mąki migdałowej,*
- 150 g masła,
- 5 jajek,
- 200 g cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki brandy waniliowego,**
- 200 g orzechów włoskich.
- 200 g orzechów nerkowca (mogą być laskowe prażone),
- 100 g gorzkiej czekolady,
*można
kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały
**
może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz