- 1 kg mięsa na gulasz z dzika,
- 3 cebule,
- gałązka rozmarynu,
- 4 jagody jałowca,
- pieprz czarny,
- 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego),
- 8 – 10 pełnych łyżek kaparów,
- kawałek skórki z cytryny (1x2 cm),
Mięso
umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić
mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać
bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec i dusić około
15 minut.
Cebule
pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu.
Do
mięsa dodać cebulę, dusić dalej pod przykryciem.
Gdy
mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić aż mięso
będzie miękkie.
Podałam
z kaszą orkiszowa i szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz