- 1 kaczka,
- włoszczyzna (500g),
- cebula,
- 2 goździki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- sok z 1/2 cytryny,
- 35 g żelatyny,
- 2 białka,
- sól,
- 50 ml madery,
Kaczkę
umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć
tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę,
cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod
przykryciem.
Ugotowaną
kaczkę wyjąć.
Wywar
przecedzić i gotować aż uzyskamy 1,5 litra, jeżeli jest mniej
dolać wody i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Do
wywaru wlać sok z cytryny, wymieszać. Białka lekko ubić, wlać
do wywaru, dokładnie zamieszać i powoli zagotować.
Następnie
przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać
klarowny płyn.
Żelatynę
namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do
gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować.
Z
kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby
nie obsychały.
Oddzielić
resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150
ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku.
Odstawić
aby lekko stężało.
Naczynie
(ja użyłam keksówkę), w którym chcemy zrobi galaretę, wyłożyć
folią spożywczą – ułatwi to nam wyjęcie jej po zastygnięciu.
Na dno wlać trochę wywaru, odstawić do zastygnięcia.
Na
galarecie ułożyć połowę mielonego mięsa (nie kłaść mięsa
przy brzegach!!), na nim ułożyć pokrojoną pierś kaczki, przykryć
mielonym mięsem.
Zalać
wywarem.
Odstawić
do zastygnięcia.
fajny patent. mam kaczkę w zamrażalniku i właśnie nie maiłam na nią pomysłu ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) polecam :)
Usuń