Przygotować
można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z
lodówki, puszki z rybkami, marynaty... . Ogranicza nas tylko nasza
pomysłowość/wyobraźnia smakowa.
Jako
podstawę można wykorzystać krakersy, pieczywo tostowe, bagietkę,
pumpernikiel.....
Pamiętajmy,
takie kanapki nie mogą być duże!
Przedstawiam
trzy propozycje.
- Chleb tostowy,
- jajka ugotowane na twardo,
- majonez,
- natka pietruszki,
- krakersy,
- serek śmietankowy,
- sardynki wędzone z puszki,
- cytryna,
- pomidorki koktajlowe,
- pieczywo chrupkie żytnie,
- serek śmietankowy,
- chrzan w słoiczku,
- pasztet,
- borówki w słoiczku,
- kapary
Białka,
żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć do trzech oddzielnych
miseczek.
Kawałki
pieczywa posmarować majonezem. Połowę obsypać żółtkiem, drugą
białkiem, po środku ułożyć pietruszkę.
Z cytryny wyciąć cząstki (obkroić skórkę z cytryny i wyciąć cząstki). Krakersy posmarować grubą warstwą serka, na nim ułożyć odsączoną z oleju sardynkę. Udekorować listkiem pietruszki, cząstką cytryny i połówką lub ćwiartką pomidorka.
Serek śmietankowy wymieszać (do smaku) z chrzanem, posmarować nim pieczywo chrupkie. Ułożyć na nim plasterek pasztetu. Udekorować borówką i kaparem.
talerze
z slate
plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz