Delikatny mus z białego wina.
- 250 ml wina białego półwytrawnego,
- 1 cytryna,
- 125 g cukru,
- 10 g żelatyny,
- 2 białka,
Jajka
przed rozbiciem sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę.
Wino
zagotować lub podgrzać (jeżeli zagotujemy, alkohol odparuje, jeżeli tylko zagrzejemy, deser będzie z procentami) z cukrem i skórką z cytryny. Zdjąć z ognia. Rozpuścić
w nim żelatynę. Dodać sok z cytryny i ubijać.
Gdy
przestygnie dalej ubijając dodać białka.
Ubijać
aż masa będzie zimna.
Przełożyć mus do szklanek i odstawić do lodówki.
Można włożyć do zamrażarki.
Można włożyć mus do miseczek z bezy, ale taki deser trzeba zjeść szybko. Mus nie może długo stać w bezowych miseczkach, gdyż beza się rozpuści.
Genialne :D na Sylwestra idealne.
OdpowiedzUsuń;) dzięki bardzo :)
Usuń