wtorek, 29 grudnia 2015

Mus z białego wina



Delikatny mus z białego wina.

  • 250 ml wina białego półwytrawnego,
  • 1 cytryna,
  • 125 g cukru,
  • 10 g żelatyny,
  • 2 białka,
 Jajka przed rozbiciem sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę.
Wino zagotować lub podgrzać (jeżeli zagotujemy, alkohol odparuje, jeżeli tylko zagrzejemy, deser będzie z procentami) z cukrem i skórką z cytryny. Zdjąć z ognia. Rozpuścić w nim żelatynę. Dodać sok z cytryny i ubijać.
Gdy przestygnie dalej ubijając dodać białka.
Ubijać aż masa będzie zimna.
Przełożyć mus do szklanek i odstawić do lodówki.


Można włożyć do zamrażarki.


Można włożyć mus do miseczek z bezy, ale taki deser trzeba zjeść szybko. Mus nie może długo stać w bezowych miseczkach, gdyż beza się rozpuści.


2 komentarze: