Produkuje
się ją podobno od 8000 lat początkowo na terenach Syrii i Iranu. W
czasie kolejnych tysięcy lat hodowla oliwek rozprzestrzeniała się
po całym świecie, i to dosłownie - obecnie oliwki, a co za tym
idzie oliwę extra vergine produkuje się w tak egzotycznych i
nieoczywistych krajach jak Szwajcaria, Ukraina, Afryka Południowa,
Arabia Saudyjska, Afganistan, Indie, Nepal, Chiny, Japonia,
Australia, Meksyk, Peru, Chile i wiele innych. W Polsce niestety
oliwek się nie hoduje, ale oliwa pojawiła się wraz
chrześcijaństwem i na początku była używana do celów
liturgicznych. Dopiero dzięki królowej Bonie zaczęła się
pojawiać na polskich stołach w celach kulinarnych.
Produkcja
oliwy jest dość prosta i nie zmieniła się od bardzo dawna.
Najważniejsze są nieuszkodzone ręcznie zebrane w odpowiednim
momencie oliwki. Bardzo ważny jest czas, jaki upłynie od zebrania
do wytłoczenia. Oczywiście nim krótszy tym lepiej. Po 24 godzinach
zaczynają się psuć i nadają się już wyłącznie na celów
techniczno – przemysłowych.
Najwyższej,
jakości Oliwa to Oliwa extra vergine. Jest to 100 % sok z oliwek
uzyskany wyłącznie metodami mechanicznymi. Nie jest ona poddawana
żadnym procesom chemicznym. Oliwa taka musi mieć kwasowość
nieprzekraczającą 0,8%. Im jest ona niższa tym lepiej.
Ostatnio
używam oliwy Band of Chefs, którą otrzymałam od foodlovers.pl.
Wyprodukowana
została przez założoną w 2011 roku firmę Olive Vision
(www.olivevision.gr)
z ręcznie zbieranych i tłoczonych wyłącznie mechanicznie oliwek
odmiany Manaki. Uprawiane są one w rodzinnych gajach w regionie:
Ermioni-Kranidi na Peloponezie.
Dedykowana
jest do dań z grilla. Doskonale komponuje się z daniami z
wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami.
Mi
smakuje również ze świeżą bagietką.
Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam.
Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam.
Jest
aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami i lekko pikantnym
wykończeniem.
W
smaku jest łagodna, dominują nuty owocowo korzenne, wyczuwamy
gorzkie migdały i delikatne pikantno - słodkie akcenty na końcu.
Ma
ładny złoto żółty kolor z zielonymi refleksami.
Przetestowałam
ją w wielu zastosowaniach i uważam, że jest to bardzo dobra oliwa
do codziennego, wszechstronnego zastosowania w kuchni.
Oliwę można kupić w OliwyPremium.pl i foodlovers.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz