- farsz:
- 450 g mięsa gotowanego wołowego,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 250 g cebuli,
- 120 g słoniny wędzonej,
- 10 g grzybów suszonych (prawdziwki),
- sól,
- pieprz,
- 3 białka,
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka do kawy soli,
- 20 ml oleju,
- ciepła woda – około 90 -100 ml,
Słoninę
pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w
półplasterki cebulę, pokruszone grzyby i dusić do miękkości.
Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć.
Wymieszać
mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać
lekko ubite białka. Wymieszać.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy
lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego
odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują
ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja
mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo
zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam
a następnie wycinam pieroga.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy –
2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania.
Podawać
z wody lub podsmażone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz