piątek, 18 grudnia 2015

Przepiórki konfitowane

  • 4 przepiórki,
  • 10 jagód jałowca,
  • sól,
  • tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło)
Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą.
Przepiórki włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody jałowca.
Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso.
Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia.
Papier ma dotykać do tłuszczu.
Gotować na najmniejszym ogniu aż będą miękkie.
Przed podaniem można podsmażyć dla nadania koloru.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. A nigdy nie jadłem przepiórek. Chyba się skuszę na próbę przyrządzenia, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, przepiórki są bardzo delikatne i pyszne :) serdecznie pozdrawiam

      Usuń