- 4 przepiórki,
- 10 jagód jałowca,
- sól,
- tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło)
Przepiórki
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą.
Przepiórki
włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody
jałowca.
Tłuszczu
musi być tyle aby przykryć mięso.
Naczynie
przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia.
Papier
ma dotykać do tłuszczu.
Gotować
na najmniejszym ogniu aż będą miękkie.
Przed
podaniem można podsmażyć dla nadania koloru.
Wygląda bardzo smakowicie. A nigdy nie jadłem przepiórek. Chyba się skuszę na próbę przyrządzenia, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńpolecam, przepiórki są bardzo delikatne i pyszne :) serdecznie pozdrawiam
Usuń