środa, 16 grudnia 2015

Sardynki w cieście

  • 1 kg sardynek,
  • 150 ml mąki pszennej,
  • 3 białka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • olej do głębokiego smażenia  (u mnie ryżowy), 

Sardynki lub inne małe rybki oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą.
Białka rozkłócić i mieszając dodać mąkę i oliwę (otrzymamy dość gęste ciasto).
Maczać rybki w cieście i wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć rybki na rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy.


Podawać z cytryną.
Można podać z pieczywem lub z frytkami.


Ja podałam z frytkami i solirodem.


Jeżeli nie zjemy wszystkich ryb, można je włożyć w zalewę octową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz