- 200 g filetów śledzia w oleju,
- 110 g kapusty kiszonej,
- 20 g imbiru marynowanego,
- 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska),
- 1 cebula czerwona,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 40 ml cukru,
- 60 ml wody,
- 1 goździk,
- 1 ziele angielskie,
- 2 ziarna pieprzu czarnego,
- olej rydzowy,
Cebulę
pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na
plasterki). Wodę, cukier i ocet zagotować z przyprawami, dodać
cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Kapustę
kiszoną i imbir pokroić, wymieszać.
Śliwki
pokroić w cienkie paski.
Śledzie
wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić.
Na
półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na
wierzchu ułożyć cebulę i śliwki.
Polać
olejem rydzowym.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz