wtorek, 1 grudnia 2015

Szynka z dzika pieczona


  • 1 kg szynki z dzika,
  • maślanka – około 1 litra,
  • sól gruboziarnista,
  • 400 g boczku wędzonego parzonego,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 6 jagód jałowca,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sznurek do pieczenia,


Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Boczek pokroić w cienkie plastry.


Na blacie rozłożyć kawałki sznurka. Na nich ułożyć plastry boczku.
Jałowiec, pieprz, ziele zemleć i wymieszać.
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, obłożyć rozmarynem.



Ułożyć na boczku, zawinąć boczkiem, związać sznurkiem.


Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piec 3,5 godziny. Można podać na ciepło, ale wspaniałe jest też na zimno.


Przed pokrojeniem zdjąć z mięsa boczek (nie wyrzucać go, jest świetnym dodatkiem do kaszy).


300 ml kaszy gryczanej,
Zlać sos z pieczenia mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć.
Postawić na dużym ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Gotować 15 minut na małym ogniu.
Kaszę można podać jako samodzielne danie.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz