- 1 kg szynki z dzika,
- maślanka – około 1 litra,
- sól gruboziarnista,
- 400 g boczku wędzonego parzonego,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 6 jagód jałowca,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sznurek do pieczenia,
Mięso
zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Mięso
wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24
godziny w chłodne miejsce.
Boczek
pokroić w cienkie plastry.
Jałowiec,
pieprz, ziele zemleć i wymieszać.
Mięso
opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, obłożyć rozmarynem.
Ułożyć na boczku, zawinąć boczkiem, związać sznurkiem.
Ułożyć na boczku, zawinąć boczkiem, związać sznurkiem.
Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piec 3,5 godziny. Można podać na ciepło, ale wspaniałe jest też na zimno.
Przed
pokrojeniem zdjąć z mięsa boczek (nie wyrzucać go, jest świetnym
dodatkiem do kaszy).
300
ml kaszy gryczanej,
Zlać
sos z pieczenia mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do
objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać
kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć.
Postawić
na dużym ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Gotować 15
minut na małym ogniu.
Kaszę
można podać jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz