Ocena
smakowa wina:
„weźmy
do ust małą ilość wina, rozprowadźmy ją po całej jamie ustnej,
aby dotarło do wszystkich kubków smakowych i oddychajmy bez
pośpiechu z winem w ustach. Potem wyplujmy wino”
i
tak się dzieje podczas każdej degustacji wina. No, prawie każdej...
;) Podczas degustacji, zorganizowanej przez Kondrat
Wina Wybrane
…. w restauracji
Oliva,
nikt nie pluł...wszyscy „pili do dna” ;)
A
piliśmy wina win z posiadłości Disznókö, o winach opowiadał
dyrektor László Mészáros. Skoro Disznókö, wina węgierskie...
to, musi być Tokaj
:)
Mieliśmy
przyjemność degustować 6 win.
Disznókö Furmint Dry Tokaji 2014
Disznókö Late Harvest Furmint Tokaji 2012
Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2012
Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007
Disznókő Aszú 6 Puttonyos Tokaji 1999
Disznókő Tokaji Aszú Eszencia 1993
Przekrój
od wytrawnego, mineralnego Furminta, w którym jednak jest wyczuwalna
delikatna słodycz, po samą słodycz, z uzależniającą goryczką, "Esencji" (Aszú Eszencii). Tego wina się nie wypluwa, to wino się pije. O
winach można przeczytać na blogu Blisko
Tokaju, oraz na stronie Winicjatywy.
Zbliżają
się Święta, a wraz z nimi na stołach pojawią się ciasta i
desery, warto zastanowić się nad butelką Tokaju. O doborze win do
świątecznych ciast pisał
u nas Gabriel Kurczewski. Na pewno wina od Disznókö
wspaniale zgrają się z ciastami. A kupić je można w Kondrat Wina
Wybrane.
Pamiętajmy, te wina świetnie dopasują się do świątecznych ciast.
Jeśli przedmiotem degustacji była Aszueszencia,to proszę w w/w opisie nie wymieniać Esencji,która w tym przypadku/rocznik 1993/ zawiera ok.3xwięcej cukru w 1L.Poza tym odmienna jest technologia wytwarzania tych dwóch różnych win.Pozdr.
OdpowiedzUsuńTak, faktycznie. Chodziło mi o popularną nazwę. Wzięłam w cudzysłów – teraz powinno być dobrze. Pozdrawiam
Usuń