Żeberka w kapuście z grzybami i żurkiem... czy może być coś lepszego? ;)
zastawa z
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 4 cebule,
- 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce),
- 20 g suszonych grzybów (prawdziwki),
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 jagód ziela angielskiego,
- sól,
- cukier,
- tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi)
Cebule
pokroić w półplasterki.
Kapustę
kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie.
W
naczyniu do zapiekania z grubym dnem, u mnie żeliwna gęsiarka,
rozgrzać tłuszcz.
Żeberka
pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z
każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w
półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli.
Do
cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i
dusić aż cebula zmięknie.
Dodać
kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie
może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude
żeberka.
Połowę
cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia,
następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z
kapustą.
Żurek
zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Piec
niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz