Banica
- tradycyjne i popularne w Bułgarii danie w formie zapiekanego
placka, z twardego ciasta pszennego, z nadzieniem słonym lub
słodkim. Przeważnie z serem. Ja proponuję banicę z mięsem
drobiowym.
Mięso
rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać
posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę.
Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
Na
patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę
muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby
wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać.
Do
masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami.
Dokładnie
wymieszać.
Masło
roztopić w garnuszku.
Tortownicę
wysmarować masłem.
Posmarować
płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy
mięsnej, na wierzchu ułożyć trochę szpinaku. Zrolować i ułożyć
w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do
zużycia mięsa i szpinaku.
Następnie
posmarować masłem i przykryć pogniecionym płatem ciasta. Całość
posmarować masłem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Po
tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo
zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość
ładnie się zrumieni.
Podałam
z sałatką ze świeżego szpinaku.
- farsz mięsny:
- 500 g gotowanego mięsa z drobiu,
- 1 ostra papryczka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tymianku,
- 3 łyżki masła,
- 200 ml bulionu,
- 440 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 1 kg szpinaku,
- 3 łyżki masła,
- 1 -2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- ciasto yufka,
- 150 g masła,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz