niedziela, 31 stycznia 2016

Chruścik lany - faworki lane


Chruścik lany, chrust lany, faworki laneprzepis z okresu wojny, lub tuż powojennego.
Bardzo prosty przepis, szybki w przygotowaniu, a składniki dostępne w każdym domu.


Potrzebne tylko jajka, mąka i tłuszcz do smażenia. No i cukier do posypania lub miód do polania :) 



Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki.
Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
W garnku rozgrzać tłuszcz.
Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka.
Ja smażę mniejsze ciasteczka, bardziej poręczne.
Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę.



Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem lub polewać miodem.


Najlepsze są świeże, one nie lubią zbyt długo stać.



  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • mleko (około 50-70 ml),
  • wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta z cytryny...),
  • cukier puder (lub miód),
  • 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym)

 zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz