- comber z jelenia, około 600 g,
- 100 g szynki dojrzewającej,
- 60 g orzechów włoskich,
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 60 g masła,
- 40 g prażonych pestek dyni,
- masło do smażenia,
Orzechy
drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem,
zmielonymi przyprawami i pestkami dyni.
Rozłożyć
plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je
w szynkę.
Związać sznurkiem.
Obsmażyć
na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie
wewnątrz temperaturę 56 stopni.
Wyjąć
i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.
Podałam
z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz