- 1 kurczak 1,5 kg,
- 15 połówek pomidorów suszonych z oliwy,
- 1 jajko,
- 1/4 suchej bułki (kajzerka),
- 2 łyżki kaparów,
- 1 łyżka liści tymianku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z pomidorów
Bułkę
namoczyć w wodzie lub mleku.
Z
kurczaka zdjąć skórę uważając, aby nie zrobić w niej dziur.
Skórę odłożyć.
Odkroić
piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków
jednakowej wielkości.
Resztę
mięsa zemleć razem z odciśniętą bułką.
Korpus
i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną
włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion.
Z
pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w cienkie paski.
Kapary
i tymianek lekko przesiekać.
Czosnek
posiekać.
Wymieszać
mięso z żółtkiem, pomidorami, czosnkiem, tymiankiem, kaparami i
doprawić do smaku sola i pieprzem.
Białko
ubić na sztywną pianę.
Delikatnie
wymieszać z masą mięsną
Foremkę
keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier
wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w
formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza
formę. Ułożyć trochę masy mięsnej, na niej paski z piersi,
przykryć masą mięsną i dokładnie przykryć skórą. Wierzch
grubo posmarować oliwą z pomidorów. W środek włożyć termometr.
Wstawić
do piekarnika i piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 66 stopni.
Galantynę
wyjąc z foremki i odwrócić do góry dnem.
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika pod włączoną
górne grzałkę, tak aby przyrumienić skórkę. Oczywiście można
pominąć ten etap.
Gdy
zostanie nam farsz lub nie udało nam się ładnie zdjąć skóry,
należy mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i upiec.
Piękna zastawa :)
OdpowiedzUsuń