czwartek, 28 stycznia 2016

Galantyna z kurczaka z suszonymi pomidorami


  • 1 kurczak 1,5 kg,
  • 15 połówek pomidorów suszonych z oliwy,
  • 1 jajko,
  • 1/4 suchej bułki (kajzerka),
  • 2 łyżki kaparów,
  • 1 łyżka liści tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z pomidorów
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.


Z kurczaka zdjąć skórę uważając, aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć.
Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości.
Resztę mięsa zemleć razem z odciśniętą bułką.
Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion.
Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w cienkie paski.
Kapary i tymianek lekko przesiekać.
Czosnek posiekać.
Wymieszać mięso z żółtkiem, pomidorami, czosnkiem, tymiankiem, kaparami i doprawić do smaku sola i pieprzem.
Białko ubić na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z masą mięsną
Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Ułożyć trochę masy mięsnej, na niej paski z piersi, przykryć masą mięsną i dokładnie przykryć skórą. Wierzch grubo posmarować oliwą z pomidorów. W środek włożyć termometr.
Wstawić do piekarnika i piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 66 stopni.
Galantynę wyjąc z foremki i odwrócić do góry dnem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika pod włączoną górne grzałkę, tak aby przyrumienić skórkę. Oczywiście można pominąć ten etap.


Gdy zostanie nam farsz lub nie udało nam się ładnie zdjąć skóry, należy mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i upiec.



 zastawa z 


1 komentarz: