Deser z PRL. Takie kakaowe rafaello z tamtych czasów ;) Do przygotowania kulek musi być użyte prawdziwe masło !!
Przepis I
- 220 g masła w temperaturze pokojowej,
- 5 łyżek kakao,
- 150 cukru pudru,
- 4 łyżki rumu,
- 60 g wiórków kokosowych
Ze schłodzonej masy lepić kulki
wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Podawać
schłodzone!
przepis
II
- 220 g masła w temperaturze pokojowej,
- 5 łyżek kakao,
- 150 cukru pudru,
- 130 g wiórków kokosowych.
- 1 jajko,
- 4 łyżki rumu,
- 60 g wiórków kokosowych
Masło,
kakao, cukier puder wymieszać na gładką masę. Dodać roztrzepane
jajko (jajko przed rozbiciem sparzyć) i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do
schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny.
Ze schłodzonej masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Podawać schłodzone!!
robiłam według przepisu i jedyne co zrobiłam to zmarnowałam składniki. Przepis jest zły dlatego nie wychodzi.
OdpowiedzUsuńprzepis jest dobry i sprawdzony i to od wielu, wielu lat :) jest to przepis z wczesnego PRLu, kiedy to masło było masłem a nie margaryną (tu żadne wynalazki się nie sprawdzają, musi być prawdziwe masło), a poza tym nie bardzo nie ma co tu wyjść!!! może smak komuś nie odpowiadać, ale jeżeli miękkie masło z czymś wymieszamy i odstawimy do schłodzenia, to co ma nie wyjść???? To jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu przepis, tu nie ma co zepsuć!!!! pozdrawiam Anonima i czekam na na wyjaśnienie co nie wyszło!!!
UsuńCoś nie tak bo nie pasują mi surowe jajka
Usuńkiedyś się używało surowe jajka, a przepis sprawdzony, stary. Tak się to po prostu robiło. Proponuję zajrzeć do przepisów z czasów PRLu. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń