Pączki
faworkowe,
czyli wariacje na temat faworków. Faworki
z
nadzieniem serowym.
Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza (na przykład wałkiem)….
Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło pod przykryciem a następnie dzielić je na części i wałkować bardzo cienko. Ciasto oczekujące na wałkowanie musi być przykryte ściereczką, aby nie obsychało.
Podczas wałkowania starać się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej tym lepiej.
Wyciąć kółko, na nim ułożyć farsz, przykryć drugim i zlepić
Pączki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny wysychać.
Smażyć w gorącym tłuszczu na jasnozłoty kolor z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Można podać same lub z owocami.
Jeść świeżo przygotowane.
- farsz:
- 250 sera białego półtłustego,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia,
- skórka otarta z cytryny*,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy*,
- 2 – 4 łyżki cukru pudru
- ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1-2 łyżki gęstej śmietany,
- 1/2 łyżki spirytusu,
- szczypta soli,
- 800 g smalcu,
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz