wtorek, 5 stycznia 2016

Perliczka pieczona w sianie palona


Perliczka pieczona aromatyzowana palonym sianem. Perliczka jest bardzo smaczna, ma chude mięso. Kolor mięsa trochę ciemniejszy niż kurczaka, w smaku przypomina bażanta. 
  • łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 jagód jałowca,
  • 2 łyżki soli,
  • siano – 2-3 garście,
  • 2 łyżki masła
Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół.
Przyprawy rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć nimi perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Perliczkę umyć, osuszyć. Na blasze do pieczenia ułożyć trochę siana, na nim perliczkę skórą do góry, przykryć resztą siana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Po tym czasie perliczkę odwrócić skórą do dołu i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Po 20 minutach perliczkę odwrócić ponownie skórą do góry.
Ułożyć na niej masło pokrojone w plasterki, piec dalej około 30 minut (perliczka będzie miękka i rumiana).
Perliczkę przełożyć do suchej brytfanki, przykryć ją sianem z pieczenia, które następnie podpalić (tu należy uważać, aby nie spowodować pożaru... a w mieszkaniu się trochę nadymi....no chyba, ze możemy wyjść na zewnątrz lub mamy dobry wyciąg).


Siano delikatnie zdjąć z perliczki (ja to robię pędzelkiem).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz