Perliczka pieczona aromatyzowana palonym sianem. Perliczka jest bardzo smaczna, ma chude mięso. Kolor mięsa trochę ciemniejszy niż kurczaka, w smaku przypomina bażanta.
- łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 8 jagód jałowca,
- 2 łyżki soli,
- siano – 2-3 garście,
- 2 łyżki masła
Perliczkę
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół.
Przyprawy
rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć nimi perliczkę. Odstawić
w chłodne miejsce na kilka godzin.
Perliczkę
umyć, osuszyć. Na blasze do pieczenia ułożyć trochę siana, na
nim perliczkę skórą do góry, przykryć resztą siana. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Po tym czasie
perliczkę odwrócić skórą do dołu i zwiększyć temperaturę do
180 stopni. Po 20 minutach perliczkę odwrócić ponownie skórą do
góry.
Ułożyć
na niej masło pokrojone w plasterki, piec dalej około 30 minut
(perliczka będzie miękka i rumiana).
Perliczkę
przełożyć do suchej brytfanki, przykryć ją sianem z pieczenia,
które następnie podpalić (tu należy uważać, aby nie spowodować
pożaru... a w mieszkaniu się trochę nadymi....no chyba, ze możemy
wyjść na zewnątrz lub mamy dobry wyciąg).
Siano
delikatnie zdjąć z perliczki (ja to robię pędzelkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz