Farsz (ok.50-60 szt.)
- 300 g kaszy gryczanej palonej,
- 300 g grzybów leśnych mieszanych suszonych,
- tymianek świeży mały pęczek,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule lub 6-8 szalotek,
- 200 g orzechów laskowych,
- olej rzepakowy,
- olej lniany,
- 50 ml sosu sojowego Kikkoman,
- pieprz,
- kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie),
Ugotować
kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać
wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować na grzybowe pesto. Czosnek i
szalotki posiekać i podsmażyć. Orzechy laskowe uprażyć w
piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki.
Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz
był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę.
Przygotować
swoje ulubione ciasto na pierogi. Można ulepić zwykłe pierogi lub
uszka, jak nam wygodniej.
Podawać
skropione olejem lnianym .
Bardzo
smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej,
grzybów, tymianku....warto spróbować.
Takie
pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi,
tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod
okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów
Oprócz
pierogów ugotowaliśmy również
świąteczną
zupę z orzechów włoskich
śledzia
w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem
karpia
w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie
karmelizowane
orzechy na kokosowym puddingu z imbirem
Wszystkie
dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny
orzech do zgryzienia”.
Warsztaty
odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym i w związku z tym
zostały na nie zaproszone również dzieci, które pod okiem
„śnieżynek” przygotowały pierniczki.... Świetny pomysł,
godny naśladowania :)
Kikkoman.
Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z
niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z
tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. Powstają
w wyniku naturalnej fermentacji soi, ziaren pszenicy, wody i soli z
drożdżami. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych
na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych.
Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z
całego świata. W Polsce produkty Kikkoman
dystrybuowane są przez Develey Sp. z o.o.
Tabasco-
sos paprykowy stworzony w 1868 r. przez Edmunda McIlheny’ego na
wyspie Avery Island (USA) niemal niczym nie różni się od sosu
TABASCO®, który produkowany jest dziś dokładnie w tym samym
miejscu. O podtrzymywanie tej tradycji dbają już od pięciu pokoleń
członkowie rodziny McIlhenny oraz ich pracownicy.
Jak jest produkowany sos Tabasco?
Podstawowa receptura, proces wyrobu i naturalne składniki (w pełni dojrzałe czerwone papryczki tabasco, ocet wysokiej jakości i trochę soli pozyskiwanej na Avery Island) pozostają w zasadzie niezmienione.
Masa paprykowa (miażdżone papryki z dodatkiem soli) używana do sporządzenia sosu TABASCO® Original Red dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach, zanim trafi do ostatecznej produkcji, jej barwa i aromat są osobiście sprawdzane przez członka rodziny McIlhenny. Następnie masa łączona jest z octem. Po czterech tygodniach sos jest gotowy do butelkowania.
Jak jest produkowany sos Tabasco?
Podstawowa receptura, proces wyrobu i naturalne składniki (w pełni dojrzałe czerwone papryczki tabasco, ocet wysokiej jakości i trochę soli pozyskiwanej na Avery Island) pozostają w zasadzie niezmienione.
Masa paprykowa (miażdżone papryki z dodatkiem soli) używana do sporządzenia sosu TABASCO® Original Red dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach, zanim trafi do ostatecznej produkcji, jej barwa i aromat są osobiście sprawdzane przez członka rodziny McIlhenny. Następnie masa łączona jest z octem. Po czterech tygodniach sos jest gotowy do butelkowania.
Zdjęcia Kikkoman i Tabasco
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz