- 2 piersi kaczki,
- 150 ml przetartych mirabelek z nalewki,
- 2 pełne łyżki cukru,
- 50 g masła,
Piersi
umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę
nie rozcinając mięsa.
Ułożyć
skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby
tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do
zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od
wielkości piersi.
Wyjąć
z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęły”.
Na
patelni skarmelizować cukier, dodać przecier z mirabelek, zagotować
aż cały karmel się rozpuści.
Następnie
dodać zimne masło. Gotując mieszać aż całe masło się roztopi.
Podałam
z puree z ziemniaków z selerem, karmelizowaną marchewką z anyżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz