Resztki mięs pieczonych można wymieszać z ryżem i zapiec. W przepisie użyłam mięso z perliczki, ale może być indyk, kurczak, inna pieczeń. W okresie PRLu, takie danie nazywano risottem.
Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem.
Ale to nie takie risotto, to polskie risotto, takie jakie przygotowywano w Polsce, przynajmniej od początku XX wieku.
W takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami.
Ja też wychowałam się na takim, a jego włoską wersję ;) poznałam dość późno.
- 250 ml ryżu,
- masło,
- 400 g mięsa z drobiu (u mnie perliczka),
- 250 g cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 7 jagód jałowca,
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
- 200 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- Tabasco z zielonym pieprzem,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 żółtka,
- 100 g tartego parmezanu
Ugotować
ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w
półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli,
posiekanym czosnkiem, rozgniecionym i posiekanym jałowcem,
rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać
bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem i Tabasco.
Wymieszać
z ryżem.
Przełożyć
do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
Śmietanę
wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną
ryż, posypać startym serem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ser i
śmietana się lekko zrumieni.
Risotto
można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych
foremkach.
Zamiast
perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso
gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt
uboczny rosołu
z perliczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz