- 6 udek kurczaka kukurydzianego,
- 2 papryczki chili,
- 1 trawa cytrynowa,
- 3 liście limonki,
- 4 cm świeżego imbiru,
- sok z limonki,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- sól,
- tłuszcz do smażenia
Trawę
cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany
imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można
wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam).
Wszystko
razem wymieszać w miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką
cytryny i 150 ml wody.
Uda
kurczaka umyć, osuszyć.
W
naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na
rumiano z obu stron.
Zlać
tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Podawać
z ryżem i jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz