piątek, 15 stycznia 2016

Ziemniaki pieczone z cynamonem


Kartofle pieczone z cynamonem - przepis pochodzi z Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy.

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 ml wody,
  • 50 ml oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • kora cynamonu,
  • sól,
  • pieprz,
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 2 lub 3 części – zależy od wielkości ziemniaków.
Ziemniaki włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść laurowy oraz pokruszoną korę cynamonu. Wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni.
Po 30 minutach ziemniaki odwrócić.
Piec do miękkości około 20 minut.




2 komentarze:

  1. Robię różne wersje pieczonych ziemniaków, ale z cynamonem? Spróbuję - zobaczymy jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też miałam chwilę zastanowienia.. ale dobrze, że spróbowałam :) polecam :)

      Usuń