Kartofle pieczone z cynamonem - przepis pochodzi z Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy.
- 1 kg ziemniaków,
- 150 ml wody,
- 50 ml oleju,
- 1 liść laurowy,
- kora cynamonu,
- sól,
- pieprz,
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę
na 2 lub 3 części – zależy od wielkości ziemniaków.
Ziemniaki
włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć
solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść laurowy oraz pokruszoną
korę cynamonu. Wymieszać.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 240 stopni.
Po
30 minutach ziemniaki odwrócić.
Piec
do miękkości około 20 minut.
Robię różne wersje pieczonych ziemniaków, ale z cynamonem? Spróbuję - zobaczymy jak smakują :)
OdpowiedzUsuńteż miałam chwilę zastanowienia.. ale dobrze, że spróbowałam :) polecam :)
Usuń