Bezy z musem z mango - przygotowanie deseru wymaga trochę więcej czasu, ale można przygotować go dzień, dwa dni wcześniej a później zaskoczyć gości, jego wyglądem i smakiem.
Do
jego przygotowania potrzebne są foremki, można kombinować,
szukać... ja kupiłam foremki do pieczenia ciastek z patyczkiem.
Można
również upiec zwykłe bezy a mus zamrozić w miseczkach...
Z
podanej ilości składników, otrzymałam 24 porcje.
- beza:
- 110 g białek – 3 białka,
- 137 g cukru,
- 110 g cukru pudru,
- mus:
- 300 ml pulpy z mango,
- 10 g żelatyny,
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 200 ml sorbetu cytrynowego
- „ziemia”:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g płatków migdałów,
- 1 łyżka cukru pudru,
Bezy:
Foremki
do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować
rozpuszczonym masłem.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż
otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać
cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na foremki.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 40
minut. Jeżeli zrobimy zwykłe bezy, należy piec je dłużej, około
1 – 1,5 godziny.
Wyjąć
upieczone bezy i jeszcze ciepłe zdjąć z foremek.
Mus:
Pulpę
z mango wlać do garnka, zagotować, rozpuścić w niej żelatynę
(do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorącej pulpy,
zamieszać, następnie wlać więcej pulpy, wymieszać i przelać do
garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa
objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać
aż do wystudzenia jej.
Mus
przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem
(ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek)
Dolną
część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą
kulkę sorbetu cytrynowego.
Przykryć foremkę drugą częścią
foremki (tą z dziurką)
i wypełnić musem.
Wstawić do zamrażarki.
„Ziemia”:
zmiksować
migdały z czekoladą i cukrem.
Składanie
deseru:
Mus
wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na
Na
talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry.
We wgłębienie włożyć kulkę musu, przykryć drugą bezą.
Ja
całość posypałam proszkiem malinowym.
Świetny pomysł! Całość piękna i warta wykonania tych kilku kroków :) Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) polecam i życzę smacznego :) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń