wtorek, 16 lutego 2016

Bitki z jelenia z owocami


  • 600 g karkówki z jelenia,
  • 2 cebule,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jagody jałowca,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)*
  • 4 łyżki wódki,
  • miód,
Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin.
Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety.
Kotlety stłuc, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, czosnek. Przełożyć do mięsa. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać owoce. Dusić aż mięso będzie miękkie.
Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie łyżki masła, wymieszać, zestawić z ognia.
Podawać mięso z sosem.
Podałam z pieczonym topinamburem i surówką z marchewki.


*najlepsze byłyby owoce z nalewki, ja dodałam tarninę. Jeżeli nie mamy nalewki należy owoce zalać wódką na minimum 12 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz