- 125 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka likieru pomarańczowego,
- 250 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
- 30 g wiórków kokosowych,
Masło
utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową,
następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier
pomarańczowy.
Wsypać
mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.
Ciasto
wyjąć na blat wysypany mąką i uformować wałek o grubości 5 cm.
Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3
godziny.
Ciasto
wyjąć z lodówki, pokroić w plastry (4 - 5 mm), ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni.
Piec
15 minut, ciastka powinny ładnie się zrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz