Groszek najczęściej podawany jest z marchewką, proponuję groszek bez marchewki. Lekko pikantny z nutą cytrusową. Taki groszek jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, ale nie tylko.
Do przygotowania dania użyłam groszku mrożonego. W sezonie, gdy mamy świeży groszek, trzeba go najpierw zblanszować – wrzucić na chwilę do gotującej się wody, gdy woda ponownie się zagotuje, odcedzić.
- 400 g groszku
- 1/2 trawy cytrynowej,
- 1 listek limonki,
- skórka tarta z 1/2 limonki,
- ostra papryczka*,
- sól,
- cukier,
- sok z limonki
- 4 łyżki masła
Trawę
i papryczkę drobno posiekać. Listek rozerwać (aby uwolnić
aromaty).
Na
patelni rozgrzać masło, dodać trawę, papryczkę i listek limonki.
Przesmażyć. Wrzucić groszek i mieszając smażyć około 3-4
minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki.
* dodałam 1/3 strączka papryczki, każdy musi wyczuć ile ma jej
dodać według swojego upodobania i ostrości papryczki.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz