środa, 17 lutego 2016

Krem z cukinii I


  • 2 cukinie około 400 g,
  • 2 cebule około 160 g,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • śmietana 18%,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • kolendra mielona
Cebule pokroić w kostkę. 
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry. 
Czosnek posiekać. 
Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło. 
Następnie wlać bulion i dusić cukinię do miękkości.
Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
Zagotować. Przetrzeć przez sito.
W razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy.
Dodać śmietanę do smaku.


Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz