- 2 cukinie około 400 g,
- 2 cebule około 160 g,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- śmietana 18%,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- kolendra mielona
Cebule
pokroić w kostkę.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry.
Czosnek posiekać.
Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło.
Następnie wlać bulion i dusić cukinię do miękkości.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry.
Czosnek posiekać.
Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło.
Następnie wlać bulion i dusić cukinię do miękkości.
Całość
zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
Zagotować.
Przetrzeć przez sito.
W
razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać
odpowiednią gęstość zupy.
Dodać
śmietanę do smaku.
Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz