Gdy
gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso.
Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego
rodzaju pierogi: pierogi
z mięsem, pierogi
z kaszą gryczaną, pierogi
z perliczki ….; „pasztety”: pasztet
z kaczki, pasztet
z gęsi, paszteciki
z kaczką... .
Dzisiaj
proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście
ciasto można przygotować w domu, ale spokojnie może być kupne. Ja
kupuję czasami gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!).
Bardzo
łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Cebulę
i czosnek posiekać.
Na
tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli.
Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i
zagotować.
Wymieszać
z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę.
Ciasto
francuskie lekko rozwałkować.
Masę
mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku,
zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas,
szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować,
zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko
docisnąć aby lepiej się trzymało.
Pokroić
w plastry grubości około 1,5 cm.
Układać
plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać
parmezanem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.
Najlepsze
są ciepłe, ale na zimno też są smaczne.
- 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka),
- 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml bulionu,
- garść posiekanego tymianku,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- garść świeżo starego parmezanu,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
Wyglądają przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) i polecam :)
Usuń