- perliczka,
- 100 g boczku wędzonego w plastrach,
- kilka gałązek tymianku,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 jagody jałowca,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml bulionu,
- 200 ml wina białego półwytrawnego,
4
plastry boczku zamrozić. Resztę pokroić w kostkę.
Perliczkę
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Zmrożone
plastry boczku, pokroić wzdłuż w paski. Podważając skórę
(delikatnie, aby nie uszkodzić skóry) naciąć pierś i w nacięcia
włożyć zmrożone paski boczku.
W
garnku z grubym dnem przesmażyć boczek pokrojony w kostkę,
następnie dodać posiekany czosnek, zamieszać. Włożyć perliczkę,
piersią do dołu, smażyć aż się lekko zrumieni, odwrócić. Gdy
się lekko zrumieni, wlać wino, bulion, dodać przyprawy i dusić
pod przykryciem do miękkości (około godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz