- Perliczka
- 6 jagód jałowca,
- 1 jajko,
- 1/2 suchej kajzerki,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 4 jagody jałowca,
- kilka gałązek tymianku,
- pieprz,
- sól,
- 3 łyżki masła
Bułkę
namoczyć w wodzie.
Perliczkę
oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki
skrzydełek.
Wątróbkę
oczyścić, umyć.
2/3
pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach
masła.
Pozostałą
1/3 zmiksować z odciśniętą bułką, żółtkiem, rozgniecionym
jałowcem, tymiankiem. Wymieszać z podsmażoną wątróbką,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszać z ubitym
na sztywną pianę białkiem.
Wypełnić
perliczkę farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi.
Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać
nitką.
Perliczkę
oprószyć solą i pieprzem, posmarować z wierzchu masłem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, piec 3 godziny.
Po
godzinie, polać perliczkę 100 ml wody, następnie co jakiś czas
polewać wytworzonym sosem.
Po
3 godzinach podnieść temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec
aż się zrumieni.
zastawa z
Nigdy jeszcze nie jadłam perliczki, chętnie bym spróbowała, a farsz wątróbkowy bardzo do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńpolecam, perliczki są bardzo smaczne - to coś pomiędzy kurczakiem a bażantem... delikatne, chude mięso
Usuń