W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita.
Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Kolory pizzy: czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii miały symbolizować narodowe barwy. Królowej bardzo zasmakowała pizza.
Od tej chwili pizza z mozzarellą i pomidorami nazywa się MARGHERITA”
a)
Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką,
wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie
wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b)
Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem,
niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać
zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i
mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione
ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione
ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić,
przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą
część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym
mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm
grubości) z nieco grubszymi rantami.
Pomidory
osączyć z soku (sok można dodać do zupy pomidorowej, sosów lub
po prostu wypić), przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki,
pokroić w kostkę.
Mozzarellę
pokroić w plasterki.
Placki
przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Na
nich ułożyć pomidory, mozzarellę (ja układam tylko połowę
mozzarelli, drugą połowę dokładam w połowie czasu pieczenia),
kilka listków bazylii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250
stopni na około 13 – 15 minut.
Wyjąć
pizzę z piekarnika, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć kilka listków świeżej bazylii.
- 400 g mąki typu „00”,
- około 200 - 250 ml ciepłej wody,
- 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
- szczypta cukru,
- 8 g soli morskiej,
- 250 g mozzarelli,
- 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku,
- liście bazylii,
- oliwa,
- sól,
- pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz