- 2 polędwiczki z dzika,
- 1 l maślanki,
- 6 jagód jałowca,
- pieprz świeżo zmielony,
- 1 jajko,
- 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*,
- tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec)
Polędwiczki
włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin.
Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć.
Polędwiczki
oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem.
Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w 4 płatkach
orkiszowych.
Obsmażyć
na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć
mięso na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec
15 minut.
Podałam
z sosem z owoców leśnych z czerwonym winem.
*jeżeli
nie mamy płatków orkiszowych możemy użyć płatki kukurydziane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz