- 600 g mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka),
- mąka do oprószenia mięsa,
- tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...),
- 1 cebula,
- 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki),
- 6 ziaren pieprzu,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy),
- sól,
- 1,5 źdźbła trawy żubrowej*
Mięso
pokroić w kostkę (mniej więcej o boku 2x2 cm). Oprószyć mąką.
Cebule
podkroić w półplasterki.
Podsmażyć
mięso, na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Mięso
przełożyć do garnka o grubym dnie. Na pozostałym na patelni
tłuszczu podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru i soli. Następnie
dodać grzyby i chwilę przesmażyć.
Wlać
wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z
mięsem.
Wlać
bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do
miękkości, dolewając w razie potrzeby trochę wody.
Gdy
mięso będzie gotowe, dodać trawę żubrowa i zagotować.
Doprawić
do smaku solą i ewentualnie miodem.
*Trawy żubrowej nie dajemy dużo, ona ma jedynie złamać smak a nie zmieniać go.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz