- 200 ml ryżu długoziarnistego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 trawy cytrynowej,
- 1 ostra papryczka,
- 2 listki limonki,
- skórka otarta z 1 limonki,
- 30 ml oliwy,
- 50 ml wina białego półwytrawnego,
- 250 ml wody
- sól
Czosnek
i trawę cytrynowa posiekać. Paprykę drobno pokroić. Liście
limonki rozerwać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić
czosnek, trawę cytrynową, ostrą paprykę, liście limonki,
przesmażyć.
Wrzucić
(dokładnie umyty) ryż i smażyć mieszając dopóki nie zrobi się lekko szklisty.
Wlać
wino i mieszając smażyć aż płyn odparuje.
Wlać
wodę, dodać sól, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje zmniejszyć
ogień i gotować 10 minut.
Po tym czasie zawijam garnek w ściereczkę a następnie zawijam w kołdrę, tam spokojnie „dochodzi” i dłuższy czas będzie prawie gorący.
Po tym czasie zawijam garnek w ściereczkę a następnie zawijam w kołdrę, tam spokojnie „dochodzi” i dłuższy czas będzie prawie gorący.
To
stary sposób naszych Babć i Mam... polecam.
Ryż
można przygotować wcześniej, wstawić pod kołderkę i spokojnie zająć się
przygotowaniem mięsa czy innych dodatków.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję za miłe słowa :)
Usuń