Idealny sos do gęsi, kaczki (szczególnie pierś z kaczki czy gęsi stworzy idealny duet), dziczyzny...
generalnie
do mięs. Przygotowuje go z mieszanki owoców mrożonych, w których
jest czarna porzeczka, jeżyny, maliny...
Do
tego butelka czerwonego wina... i demi
glas (tak przy okazji – warto poświęcić czas, aby
przygotować demi glace a nie korzystać z kostek sklepowych).
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
- opakowanie mieszanki leśnych owoców mrożonych (około 600 g)*
- demi glas,
- 3 łyżki masła,
- miód (wedle własnego smaku),
Wino
wlać do garnka i gotować, aż zostanie 100 ml.
Zamrożone
owoce wrzucić do garnka i postawić na niewielkim ogniu (nie dolewać
wody). Dusić aż trochę zmiękną.
Przetrzeć
przez sito.
Wlać
do przetartych owoców wino, dodać demi glace i gotować, aż sos
się zagęści. Doprawić do smaku miodem, ewentualnie cukrem.
Następnie
dodać zimne masło. Wmieszać w sos. Zestawić z ognia.
Na
zdjęciu z polędwiczką
z dzika panierowaną
*oczywiście
w sezonie mogą być owoce świeże... wiadomo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz