- 600 g łopatki jagnięcej z kością,
- 2 marchewki
- 1/2 selera,
- 1 – 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek,
- 700 ml wody,
- 1/2 soku z cytryny,
- sól,
- koperek,
- śmietana,
Łopatkę
podzielić na 4 kawałki.
Marchewki,
cebulę i selera pokroić w kostkę lub paski.
Do
garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso.
Gdy będzie zrumienione wyjąć je i trzymać w cieple.
Następnie
podsmażyć warzywa, dodać curry, przesmażyć. Dodać mięso,
liście laurowe, wlać wodę, posolić. Dusić do miękkości na
małym ogniu pod przykryciem.
Mięso
wyjąć, obrać z kości i podzielić na porcje „na łyżkę”.
Trzymać w cieple.
Warzywa
z wywarem przetrzeć przez sito.
Włożyć
mięso i zagotować.
Doprawić
sokiem z cytry.
Podawać
posypaną koperkiem i śmietaną.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz