Szukając
w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby,
znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce
Marii
Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930
roku.
- 250 g mąki,
- 40 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 100 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 100 g migdałów,
- 1 laska wanilii,
- 3 jajka,
- sól,
Do
oryginalnego przepisu dodałam większą ilość cukru. Babka
upieczona z zalecaną ilością cukru była niesłodka.
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram
mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka
utrzeć z pozostałym cukrem.
Pozostałą
mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, wanilię (wanilię
przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól
i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać
roztopione masło i migdały. Dalej wyrabiać.
Białka
ubić na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli.
Wymieszać
ciasto z ubitą pianą.
Wyłożyć
ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i
obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć, wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut.
Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne. czekoladowa kura od Master Martini
zastawa z
Przepiękne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) i smaczne ;)
Usuń