Można
upiec sernik w zwykłej formie, na przykład okrągłej. Ja proponuję upiec w formie na babkę. Z podanej porcji ciasta upiekłam babkę w
formie „z kominem” o średnicy 15 cm, oraz okrągły sernik o
średnicy 18 cm.
Z
podwójnej porcji ciasta można upiec okrągły sernik, w formie o
średnicy 25 cm.
- 500 g sera półtłustego,
- 50 g miękkiego masła,
- cukier waniliowy,
- 190 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 30 g skórki pomarańczowej,
- 30 g rodzynek,
- 50 g mąki lub łyżka kaszy manny,
- sól,
Ser
przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie).
Masło
utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę
z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie
dodawać ser, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą
żółtkowo-maślaną. Zbyt długie ucieranie spowoduje, że
otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy.
Rodzynki
i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką, wysypać na masę
serową, delikatnie wymieszać.
Białka
ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w
miarę sztywna, z miski odwróconej do góry dnem nie powinna
wylecieć ;) ).
Do
masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać
resztę białka. Delikatnie wymieszać.
Masę
przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką
tartą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut.
Zależy
od wielkości formy.
Babkę
sernikową udekorowałam lukrem z cukru i soku z cytryny.
I nie przejmujmy się za bardzo, gdy sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak.
Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz