Ironstone
Vineyards to rodzinna winnica.
Przodkowie
rodziny Kautz byli niemieckimi rolnikami, którzy na początku XX
wieku kupili pierwsze grunty rolne w Kaliforni. W latach 60 ich syn
John wraz ze swoją żoną Gail zaczęli
uprawiać
winorośl na ziemiach w Sierra Foothills. W latach 90 uprawiana przez
nich winorośl została uznana za jedną z dziesięciu najlepszych w
Kalifornii. Kiedy ich dzieci dorosły - trzech synów i córka,
rodzinny biznes bardzo szybko zaczął się rozwijać. Rodzina Kautz
zaczęła produkować swoje wina Ironstone pod koniec lat 80. Nazwa
pochodzi od kamieni zawierających żelazo, które występują w
dużych ilościach na terenie winnicy.
Degustacja
odbyła się w restauracji Thai
Thai w Warszawie.
Degustacja
win połączona była z zabawą w dobieranie win do dań kuchni
tajskiej.
Spotkanie
prowadziła o winach i winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand
ambasador Ironstone Vineyards.
Podczas
spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować
połączyć je z 5 tajskimi daniami.
Do
tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami
świeżego mango,
oraz do makaronu ryżowego z
krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy
białe wina, o których importer WINE
AVENUE pisze:
Leaping
Horse Chardonnay (39,0 zł)
Białe wytrawne wino. Lekkie chardonnay. Świeże i orzeźwiające od pierwszego łyka, aż do samego końca.
Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające.
To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym.
Białe wytrawne wino. Lekkie chardonnay. Świeże i orzeźwiające od pierwszego łyka, aż do samego końca.
Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające.
To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym.
Ironstone
Chardonnay (56,0 zł)
Wspaniałe białe wytrawne chardonnay.
Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs.
Wspaniałe białe wytrawne chardonnay.
Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs.
Ironstone
Reserva Chardonnay (83,0 zł)
Klasyczne
kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym
kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje mu ciekawych
aromatów i ciała.
Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone.
Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami.
Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone.
Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami.
Niestety,
czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką
i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało
aromatyczne.
Spośród
tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć chwilowy
związek z nimi, jednak nie na długo.
Następnie
podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina:
Leaping
Horse Merlot (39,0 zł)
Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek.
Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek.
Ironstone
Cabernet Sauvignon (56,0zł)
Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku.
Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami.
Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku.
Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami.
Pierożki
były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te
zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota.
Ale
nie nie byłby to wybór życia.
Ostatnim
daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i
bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano:
Ironstone
Old Vine Zinfandel (56,0 zł)
Zinfandel,
to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we
Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów
winorośli.
Główne
nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych
śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą
pieprzową.
Dobrze
komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub
z dojrzałymi serami.
Ironstone
Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł)
Czerwony,
wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a
przy tym delikatny.
Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu.
Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu.
Dobrze
sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków.
Podsumowując,
mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym
wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast wina, same w sobie,
były zdecydowanie warte uwagi i degustacji.
Ceny
też w miarę przystępne, w granicach 39 – 60 zł oraz 80 - 90
wina z serii Reserva.
Wina
zdecydowanie polecam, natomiast resztę... może należy wrócić ale
bez win kalifornijskich...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz