Najczęściej
spotykanym farszem jajek są grzyby - pieczarki, zielenina lub
wątróbka.
Ostatnio
przeglądając książkę Marii Disslowej „Jak gotować –
praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka
nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim.
Z
takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam
od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i
przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo
smaczne.
Warto je przygotować i urozmaicić nimi standardowy zestaw
jajek faszerowanych.
- 8 jajek,
- 40 g parmezanu,
- 40 g sera żółtego,
- 2 łyżki kremowej śmietanki,
- 1 surowe żółtko,
- szczypta papryki,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
- sól,
- masło do wysmarowania formy,
Sery
zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 2 łyżki startego parmezanu
odłożyć.
Ugotowane
na twardo jajka, obrać ze skorupek przeciąć wzdłuż na połowy.
Wyjąć
żółtka.
Rozetrzeć.
Dodać do nich sery, śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku
gałką, papryką i solą.
Wymieszać
z surowym żółtkiem.
Napełnić
połówki białek masą z żółtek. Spody białek lekko ściąć,
aby równo stały i nie przewracały się.
Naczynie
do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć połówki jajek, posypać
odłożonym parmezanem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
czekoladowa kura od Master Martini
Jadłam, są pyszne:)
OdpowiedzUsuń