Jak ugotować jajko na twardo?
Zbliżają się święta i czas wielkiej ilości gotowanych jajek.
Jak ugotować jajko, aby nie pękła skorupka, nie było za mało ugotowane, czy przegotowane. Aby nie było szarej obwódki wokół żółtka, która brzydko wygląda i nadaje jajku niezbyt przyjemny zapach. Otoczka ta powstaje wskutek reakcji zawartej w jajku siarki z żelazem.
Jajko przed gotowanie dobrze jest umyć, ale tuż przed włożeniem do wody, nie wcześniej.
Oczywiście gotujemy świeże jajka, jeżeli jajko włożone do wody unosi się to pierwszą świeżość ma za sobą. Jeżeli wypływa na powierzchnię, to lepiej je wyrzucić. Jest po prostu stare.
Są różne sposoby gotowania jajek:
wkładanie do gotującej się wody,
wkładanie do zimnej wody,
wyłączanie ognia zaraz po zagotowaniu wody i trzymanie jajka kilkanaście minut w tej wodzie...
Ja wkładam jajka do zimnej wody – ograniczam sytuacje, w których jajko może pęknąć.
Gotuję od zagotowania 8 minut. Po tym czasie jajka wyjmuję i wkładam do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Jeżeli jajko będziemy krócej gotować, żółtko będzie lekko niedogotowane. Takie ani miękkie, ani twarde.
Jajko gotowane powyżej 10 minut może mieć już szara obwódkę a żółtko będzie „suche”.
Wodę można posolić, wówczas jajko lepiej się obiera ze skorupki.
Na
zdjęciu jajka gotowane (od lewej) od 11 do 5 minut.
Do testu
użyłam przeciętne jajka, nie jakieś małe czy wyjątkowo duże.
Waga około 65 g.
Dzięki za wstawienie zobrazowania, jak wygląda w środku jajko w zależności od czasu gotowania, od zawsze szukałam czegoś takiego!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, jeżeli mogłam pomóc :) serdecznie pozdrawiam
Usuńdużo zależy też od wielkości jajek. Są jajka 50 gramowe i takie, co mają powyżej 70 g.
UsuńMałe jajka już po 5-6 minutach będą na twardo, a duże po tym czasie będą na półtwardo.
Brakuje mi informacji, jak ciężkie jajka były użyte do testów
przeciętne jajka, klasa wagowa L, te najbardziej popularne. Nie małe jajeczka i nie wielkie, waga około 65 g.
Usuń